Можливість реалізації прав на охорону здоров’я особам, звільненим з полону

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 15.03.2024 №296 «Про затвердження Порядку проведення відновлювальних (постізоляційних, реінтеграційних) заходів, заходів з адаптації, підтримки (супроводу) осіб, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України, після їх звільнення», адміністрацією КНМП “Центр первинної медико-санітарної допомоги №3” м.Кременчука  вжито ряд заходів з організації надання медичної, реабілітаційної та психологічної допомоги особам, звільненим з полону.

Відповідним наказом по підприємству призначено відповідальну особу за організацію та супровід надання медичної допомоги звільненим з полону – заступника директора з організаційно-методичної роботи Чіпа Миколу Миколайовича.

Медична, реабілітаційна та психологічна допомога надається на умовах гарантування конфіденційності, особистісної та соціальної безпеки звільненій особі і збереження в таємниці всіх відомостей, отриманих під час надання такої допомоги. Розголошення інформації про місце перебування звільнених осіб, обсяг та умови надання їм медичної, реабілітаційної та психологічної допомоги, а також іншої інформації, яка стала відомою медичним працівникам під час надання такої допомоги, не допускається, крім випадків, визначених законом.

Медичне обстеження звільненої особи передбачає здійснення таких заходів з надання первинної медичної допомоги:

  • динамічне спостереження за станом здоров’я пацієнтів із використанням фізикальних, лабораторних та інструментальних досліджень відповідно до галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я.
  • здійснення медичного спостереження за здоровою дитиною та надання рекомендацій батькам/опікунам щодо необхідності грудного вигодовування, правильного харчування та догляду за здоровою дитиною.
  • проведення діагностичних обстежень, лікувальних заходів, динамічного спостереження за пацієнтами із хронічними захворюваннями.
  • надання консультативної допомоги пацієнтам на прийомі, вдома, по телефону в межах робочого часу лікаря.
  • Проведення лабораторної діагностики:
    – загальний аналіз крові;
    – загальний аналіз сечі;
    – глюкоза крові;
    – холестерин загальний;
    – швидкі тести на ВІЛ, гепатити В і С, тропонін, вагітність;
    – проведення тестів на антиген SARS-CoV-2.
  • проведення інструментальної діагностики:
    – електрокардіографія;
    – пікфлуометрія;
    – отоскопія;
    – офтальмоскопія;
    – вимірювання гостроти зору;
    – вимірювання артеріального тиску;
    – вимірювання рівня насиченості крові киснем та частоти пульсу пульсоксиметром.
  • проведення профілактичних заходів, що включає: вакцинацію (за віком, за станом здоров’я, за епідемічними показаннями) відповідно до вимог календаря профілактичних щеплень; вакцинація проти гострої респіраторної хвороби COVID – 19 для дорослих та дітей.
  • проведення скринінгів для раннього виявлення серцево – судинних, хронічних респіраторних, діабету, онкологічних захворювань, розладів психіки та поведінки.
  • надання окремих послуг паліативної допомоги пацієнтам усіх вікових категорій, що включає: регулярну оцінку стану важкохворого пацієнта та його потреб, оцінку ступеня болю та лікування больового синдрому, призначення наркотичних засобів та психотропних речовин відповідно до законодавства, включаючи оформлення рецептів для лікування больового синдрому, призначення лікування для подолання супутніх симптомів (закрепи, нудота, задуха тощо), консультування та навчання осіб, які здійснюють догляд за пацієнтом, координацію із забезпечення медичних, психологічних та інших потреб пацієнта.
  • надання в межах первинної медичної допомоги невідкладної медичної допомоги у разі розладу фізичного чи психічного здоров’я пацієнтам, якщо пацієнт не потребує екстреної, вторинної (спеціалізованої) або третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги.
  • направлення пацієнтів відповідно до медичних показань для надання їм паліативної допомоги в обсязі, що виходить за межі первинної медичної допомоги.
  • призначення лікарських засобів та медичних виробів, технічних засобів медичної реабілітації з оформленням відповідних документів згідно з вимогами законодавства.
  • лікування в умовах денного стаціонару з введенням лікарських засобів внутрішньовенно, внутрішньом’язово, внутрішньовенно краплинно за призначенням сімейного лікаря.
  • виписка електронних (за потреби паперових) рецептів лікарських засобів, які передбачені програмою реімбурсації «Доступні ліки» та для пільгового забезпечення ліками окремих груп населення за певними категоріями захворювань відповідно до чинного законодавства.
  • видача електронних направлень, для проведення необхідних клініко – лабораторних та інструментальних досліджень, консультацій вузькопрофільних лікарів та госпіталізації на рівні спеціалізованої медичної допомоги.
  • видача довідок, висновків про тимчасову непрацездатність направлень для проходження медико – соціальної експертизи, лікарських свідоцтв про смерть та інших документів установчого зразка, згідно з вимогами чинного законодавства.

З метою всебічного та комплексного обстеження звільненої особи для визначення подальшого плану лікування проводиться фінальний комплексний медичний огляд комісією лікарів.

Надання медичної допомоги звільненим особам здійснюється згідно з галузевими стандартами у сфері охорони здоров’я.

Виписка звільненої особи здійснюється за медичними показаннями. Лікуючий лікар під час виписки надає рекомендації щодо необхідності забезпечення подальшого амбулаторного лікування звільненої особи, надання їй реабілітаційної та психологічної допомоги, соціальних послуг, у тому числі влаштування до соціальних закладів (установ), послуг із соціальної та професійної адаптації, забезпечення санаторно-курортним лікуванням та надання інших послуг, передбачених законодавством для звільнених осіб.

Після виписки звільнена особа перебуває під медичним наглядом сімейного лікаря або наглядом у медичній, психологічній службі військової частини (установи, організації). Загальну координацію постізоляційного супроводу звільнених оборонців України здійснюють уповноважені підрозділи з питань повернення та відновлення Міноборони, МВС.

КНМП “ЦПМСД №3” м.Кременчука, м.Кременчук, квт.278, 13-б

Директор: Чорнявська Марія Андріївна

Приймальня директора: 063-338-0253

Колл-центр: 067-888-25-38, 050-888-25-38, 063-888-25-38

Амбулаторія ЗПСм №1: м.Кременчук, вул.Лікаря парнети,16

Амбулаторія ЗПСМ №3: м.Кременчук, вул.Квітки Цісик, 1-а

Амбулаторія ЗПСМ №4: м.Кременчук, вул.Київська,14

Амбулаторія ЗПСМ №5,6: м.Кременчук, проспект Л.Українки,80

Амбулаторія ЗПСМ №7: м.Кременчук, вул. Володимира Великого,62

Амбулаторія ЗПСМ №8: м.Кременчук, проспект Л.Українки,15/8

Амбулаторія ЗПСМ №9: м.Кременчук, вул.О.Древаля,101

 

0
Авторизація
*
*
Генерація паролю