СИНДРОМ РАПТОВОЇ ДИТЯЧОЇ СМЕРТІ

Синдрому раптової дитячої смерті схильні малюки від народження до 1-го року. Синдром раптової дитячої смерті може статися в будь-якому місці, де спить дитина: в колисці, в колисці, автокріслі. Раптовим він називається тому, що ніяких насторожують симптомів, передвіщують трагедію, просто немає.

Що може привести до синдрому раптової дитячої смерті:

  • сон дитини на животику;
  • куріння матері під час вагітності і куріння в приміщенні, де знаходиться дитина;
  • перегрівання дитини під час сну; – неправильно підібраний одяг для сну;
  • занадто м’яка поверхня, на якій спить малюк.

Найбезпечніший сон – на спині!

Малюки, що сплять на животику або на боці, набагато більше схильні до ризику померти від синдрому раптової дитячої смерті, ніж діти, які сплять на спині. Всупереч поширеній думці, здоровий дитина не захлинеться, якщо сригнёт, лежачи на спині. Завжди укладайте Вашої дитини спати на спину.

Не паліть у кімнаті, де спить малюк!

Доведено, що дитина, яка вдихає тютюновий дим, набагато більше схильний до «смерті в колисці». Не паліть самі і не дозволяйте нікому палити біля дитини. Також пам’ятайте, що куріння під час вагітності призводить до зниження маси тіла новонародженого, і в подальшому така дитина частіше хворіє.

Не перегрівайте дитину!

Слідкуйте за тим, щоб Ваш малюк під час сну не перегрівався. Одягайте дитини в легкий одяг для сну. Оптимальна температура в кімнаті, де спить дитина – + 20-22 ° С. Чи не сповивати дитини! Туге сповивання може привести до перегрівання.

Безпечна ліжечко.

Ліжечко повинна бути повністю справної. Укладайте дитину на жорсткий рівний матрац, що щільно прилягає до бортів ліжечка. Ніколи не кладіть малюка на подушки, ковдри або іншу м’яку поверхню. Приберіть з ліжечка м’які іграшки і не пускайте туди домашніх тварин.

Ніколи не закривайте обличчя дитини ковдрою або пелюшкою.

Щоб дитина не сповзла під ковдру, покладіть його ніжками до спинки ліжечка. Верхній край ковдри повинен знаходитися на рівні грудей дитини, а бічні краї загорніть під матрац. Щоб дитина була під Вашим постійним наглядом, поставте його ліжечко в своїй спальні, поруч з Вашої ліжком.

Не «виселяйте» дитину в окрему кімнату, навіть коли є така можливість, тому що це підвищує ризик синдрому раптової дитячої смерті.

Годування малюка грудьми.

Грудне годування надзвичайно корисно як для Вашого малюка, так і для Вас. До півроку вашому малюку крім грудного молока нічого не потрібно. Намагайтеся годувати грудьми як можна довше, тому що при штучному вигодовуванні ризик синдрому раптової дитячої смерті сильно збільшується.

Деякі дослідження показали, що використання пустушки під час сну може знизити ризик синдрому раптової дитячої смерті. Однак, якщо Ви годуєте дитину грудьми, то для використання пустушки дочекайтеся, поки дитині не виповниться 1 місяць. Давайте пустушку тільки після годування, коли дитина покладений спати. Слідкуйте, щоб дитина смоктав груди часто і довго, щоб не зменшилася кількість молока. Якщо малюк відмовляється від соски, не змушуйте його. Якщо у сплячу дитину випаде соска, що не вставляйте її заново.

Сон в одному ліжку.

Багато мам годують дитину грудьми лежачи в своєму ліжку – це зручно і мамі, і малюкові. Пам’ятайте, що мама може заснути під час годування, але не всі дорослі ліжка безпечні для дитини. Мамам, які хочуть годувати дітей в своєму ліжку, слід пам’ятати наступні правила:

Не можна брати дитину в своє ліжко, якщо:

  • Ви спите на дивані, перині або на кріслі;
  • до цього Ви вживали алкоголь, ліки або інші речовини, що ослабляють Вашу увагу, що викликають сонливість;
  • Вам нездужає чи Ви відчуваєте себе надзвичайно втомленою і Вам складно стежити за дитиною.

Не кладіть малюка в своє ліжко, якщо дитина народилася недоношеною, з малою вагою або у нього підвищена температура тіла. Не залишайте дитину на дорослому ліжку одного, без нагляду, а також, якщо там сплять інші діти.

Щоб дитина була поруч, можна зняти один бортик у ліжечка малюка і щільно закріпити його поруч з ліжком матері. Важливо, щоб матраци були на одному рівні і між ними не було б щілин. Така «прибудована» ліжко дуже полегшує нічну турботу про дитину і годування груддю. Час на животику Не позбавляйте малюка задоволення пограти лежачи на животі. Коли Ваша дитина не спить, Ви можете покласти його на животик, і під Вашим наглядом він зможе грати і вчитися повзати. Розмовляйте з малюком, грайте з ним, частіше беріть його на руки, погладжуючи спинку, ніжки, животик. Все це дуже корисно для розвитку Вашого малюка.

Підготувала Кірчік Ольга Віталіївна

 

 

0
Авторизація
*
*
Генерація паролю