“Мавпяча віспа” Що відомо?

Випадки мавпячої віспи – рідкісної, маловідомої хвороби – зафіксовані у кількох європейських країнах, зокрема у Великій Британії, а також у США, Канаді та Австралії.
❗В Україні випадків хвороби не фіксували.
❗Мавпячу віспу спричинює вірус, який належить до сімейства вірусів віспи, хоча він менш заразний, а хвороба протікає у легшій формі, ніж звичайна віспа.
❗Існує два основних штами вірусу – західноафриканський і центральноафриканський.
❗Основний симптом мавпячої віспи – висип, який починається на обличчі і поширюється на тіло.
Які симптоми❓
Початкові симптоми включають лихоманку, головний біль, набряки, біль у спині та у м’язах.
Після зниження температури може з’явитися висип, який часто починається на обличчі, а потім поширюється на інші частини тіла, найчастіше на долоні та стопи. Висип, який може дуже боліти та свербіти, змінюється та проходить різні стадії, після чого утворюється струп, який пізніше відпадає. Ураження можуть залишити рубці. Інфекція зазвичай зникає сама і триває від 14 до 21 дня.
Як можна заразитися❓
Мавпяча віспа передається через тісний контакт з інфікованою людиною. Вірус може потрапити в організм через пошкоджену шкіру, дихальні шляхи або через очі, ніс чи рот.Раніше її вважали інфекцією, яка не передається статевим шляхом. Вірус мавпячої віспи можна також підхопити від інфікованих тварин, як-от мавпи, щури та білки, або через заражені вірусом предмети – постільну білизну та одяг.
Наскільки він небезпечний❓
У багатьох випадках вірус протікає у легкій формі, іноді нагадує вітряну віспу і проходить самостійно протягом кількох тижнів. Однак мавпяча віспа іноді може бути більш серйозною, повідомлялось про один смертельний випадок у Західній Африці.
Як лікують мавпячу віспу❓
Спалахи можна контролювати за допомогою профілактики інфекції.
Вакцинація проти віспи має 85% доведеної ефективності у запобіганні мавпячій віспі.
Нагадуємо,що записатись на консультацію до лікаря можна онлайн – через сайт закладу: https://cpmsd3.info/
за допомогою додатку «MedCard24» 🩺,
а також за телефонами колл-центру ☎️ :
📞 (067)888-25-38
📞 (050)888-25-38
📞 (063)888-25-38
0
Авторизація
*
*
Генерація паролю